Mindreværd og manglende succes
Kender du følelsen af,
– At være drevet af at skulle være succesfuld i andres øjne?
– At alt du gør, skal have en nytteværdi, et formål og skal udvikle dig?
– At hvis du ikke har en karriere, så er du ikke rigtigt noget værd?
– At få dårlig samvittighed, når du hviler og slapper af midt på en hverdag?
– Aldrig at være eller have nok?
Og når det ikke lykkes at være succesfuld, blive eller være bedre, produktiv osv., så opstår følelsen af fiasko, ikke at være god nok, skamfuldhed og mindreværd?
Det er ikke nødvendigvis dit personlige problem! Men en
konsekvens for mange af os af at leve i en kultur som sætter produktivitet over
alt andet.
Begrebet Internaliseret Kapitalisme dækker over den opfattelse at ens værd som menneske er bundet op på graden af produktivitet og succes.
Farerne ved den måde at leve på, er ikke svære at få øje på:
– Udbrændthed og stress
– Meningsløshed, skam og mindreværd
– En følelse af at være uforbundethed med eget liv og andre
– Overforbrug og afhængigheder
Internaliseret kapitalisme er som et kollektivt traume, der bliver til den ilt vi indånder, uden at lægge mærke til hvad vi får med ind i vores system.
Når du tænker over det, vil du sikkert ikke være enig i, at et menneskes værdi er lig med dets succes, vel? Men tankerne og stressen, der følger med, kender du måske godt.
Hvordan gør man sig fri?
Et reelt opgør med værdierne, skal foregå på kollektivt plan. Det kræver en kæmpe revolution af den måde vore samfund er indrettet på, den måde vi forholder os til os selv, hinanden og til naturen.
Men! Der er alligevel noget du kan gøre.
1. Bliv bevidst om mønstret. Tal med andre om det. Når du i større grad kan se, at det er et fælles tema og i mindre grad automatisk giver dig selv skyld for ikke at være succesfuld (nok), skaber det lidt frihed indeni.
2. Gør dig klart hvilke værdier der i dit hjerte er de vigtigste, og find ud af hvilke små og store handlinger i det daglige, der kan understøtte dem.
3. Skab dig små mantraer, sætninger du kan sige til dig selv, når det er nødvendigt, f.eks.: ”Jeg er nok og jeg har nok”, ”jeg er ikke en robot, jeg er et menneske!”
4. Nærværende samvær og samtaler med mennesker du holder af, eller med en psykoterapeut, kan give dig levede erfaringer af, at du er VÆRDIFULD, har værd og værdighed, som det menneske du er. Bid mærke i følelsen.
Du er nok.
Kærlig hilsen, Sasja