Angst

Hvorfor får jeg angst?

Årsagerne til angst kan være mange og angsten kan tage forskellige former. Uanset hvad den kommer af, er angst voldsomt ubehageligt og kan blive værre hvis du ikke får hjælp i tide.

Angsten kan være knyttet til bestemte handlinger, som f.eks. at køre bil, at skulle tale i en forsamling, at være alene, men stammer ofte et andet sted fra. Den kan også føles som en konstant baggrundsstøj, der blot bliver værre i visse situationer.

Angsten kan opstå på bestemte tider af døgnet, f.eks. om natten eller som det første om morgenen.

Angsten virker ofte irrationel og meningsløs, og sammenhængen kan være svær at få øje på. Men min erfaring er, at den har en sammenhæng og en årsag.

Et eller andet sted i den personlige, familiemæssige eller kulturelle livshistorie har det givet mening at være meget bange. Bange for at miste livet, miste nogle kære, miste tilhørsforhold eller miste sig selv og sin integritet. Angst kan også opstå hvis vi i for lang tid har sagt ja til noget, eller er blevet i noget, som vi inderst inde ikke ville.

Hvad er angst?

Angst kan være utroligt invaliderende. Det er voldsomt ubehageligt og man kan blive næsten desperat over ikke at vide, hvad man skal gøre ved det.
 

Angst er et udtryk for at nervesystemet er i alarmberedskab og har svært ved at vurdere, hvad der reelt er farligt og hvad der er trygt.

Kroppen gør sig klar til at kæmpe eller flygte, ved at aktivere “stressresponsen”, og derfor kan man opleve en række fysiske symptomer:

  • Hurtig og overfladisk vejrtrækning
  • Hjertebanken
  • Høj puls
  • Øget svedtendens
  • Svimmelhed
  • Kvalme
  • Muskelspændinger
  • Indre uro

Vi har brug for at kroppen automatisk kan beskytte os, så vi kan overleve, og derfor er det naturligt og sundt at kroppen kan gå i overlevelsesgear.

Men når kroppen overreagerer i forhold til den aktuelle og virkelige situation, og har svært ved at komme tilbage til ro og afslappethed, er det uhensigtsmæssigt og der kan være brug for professionel hjælp.

Angst ligner stress i mange af sine symptomer, og angst kan også være en konsekvens af langvarig stress. Til forskel fra stress er angst først og fremmest en overvældende frygtreaktion. Læs mere om stress her

Panikangst, præstationsangst, eksistentiel angst, dødsangst, generaliseret angst…

Er du i tvivl om jeg kan hjælpe dig?

Du kan få en gratis forsamtale på 20 min, ved at kontakte mig.

Læs mere her, hvis du er i tvivl om psykoterapi er noget for dig.

Behandling af angst

I behandlingen af angst arbejder vi med at afdække årsagen og sammenhængen, hvad enten den ligger i fortidens traumatiske oplevelser eller nutidens livsomstændigheder.

Vi arbejder med at lære nervesystemets sprog at kende og med at træne veje til at regulere det igen.

Vi ser på hvordan du kan opbygge et stærkere grundlag for at trives og for at nervesystemet lettere finder sin balance.

Jeg arbejder nænsomt og lytter hele tiden til hvor store eller små skridt du har brug for at tage, for at genfinde roen og trygheden i livet.

Terapi mod angst kan foregå i min fysiske praksis, men kan også finde sted online, eller i en kombination af disse.

Skriv, sms eller ring til mig for at høre nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig, eller book en tid på den grønne knap.

 

 

Jeg hedder Sasja og er eksamineret psykoterapeut  og traumeterapeut med erfaring siden 2007. 

Læs mere om mig her

Hvis du vil vide lidt mere om hvordan individuel psykoterapi foregår, kan du læse her