Skammens mange ansigter
- sund og usund skam

Skammens mange ansigter #1

Kender du de følelsesmæssige tømmermænd? Du har vovet noget, sagt noget højt, vist lidt mere af dig selv end du plejer, stået frem. Du har været modig.

Og alligevel kommer den store hammer bagefter. Du krymper dig, har lyst til at forsvinde, grave dig ned, gemme dig under tæpper og glemme det hele. Delete delete delete. Hvis bare man kunne det. Der er ikke nødvendigvis nogen, der har sagt noget, men inden i dig var det for meget, det du gjorde. Du føler dig blottet.

Det er skammen, der kigger frem. Den usunde skam, der fortæller dig, at du er for meget. At du ikke er værdig, at du ikke hører til.

Den usunde skam er tillært. Den har en historie, og historien handler i sin essens om ikke at være blevet set. At være blevet mistolket, ikke mødt og ikke set i sine behov, udtryk, kvalitet og intention.

Nogen i din historie burde skamme sig, ikke dig.

 

Skammens mange ansigter #2

Du kom til at gå over grænsen. Sagde eller gjorde noget i din kådhed, berusethed, overlegenhed eller blot uopmærksomhed.

Det stødte nogen. Forargede, sårede eller provokerede nogen.

Og pludselig blev du opmærksom på det. Deres stemmføring eller ansigtsudtryk afslørede det.

Du krympede dig. Blev helt rød og varm i ansigtet og begyndte måske at svede.

Det var skammen igen. Men det var faktisk den sunde skam, der fortalte dig, at du var i fare for at træde uden for relationen eller gruppen. Den sunde skams opgave er at sørge for, at du bliver i gruppen, for udenfor gruppen er du i større fare. Og du kan også komme til at bringe gruppen i fare.

Skammen er en relationel følelse som sidder i dit dna, for at hjælpe dig med at overleve.

Den sunde skam hjælper dig til at passe på dine relationer, fordi de er så vigtige for din trivsel og oprindeligt også for din overlevelse.

Skammen opmuntrer dig til at søge kontakt og reparere relationen ved at fortælle og vise, at du angrer og at relationen er vigtig for dig.

Skammen er ubehagelig, men vigtig at kunne mærke.

KH Sasja

 

Var dette indlæg en hjælp for dig? Du kan hjælpe andre ved at dele: